De Vlaamse Ardennen is door de Vlaamse regering erkend als landschapspark. Dit betekent extra investeringen en middelen om de regio nog aantrekkelijker te maken. Eén van de speerpunten is een beter en slimmer fietsroutenetwerk, niet alleen voor recreatieve fietsers, maar ook om pendelaars te overtuigen vaker voor de fiets te kiezen.

Om dit in kaart te brengen, ontwikkelde MINT TraVis, een quickscan tool om een antwoord te geven op mobiliteitsvragen rond circulatie, verkeersveiligheid, bereikbaarheid,… Fiets is één van de focusgebieden binnen TraVis. Wie fietst waar? Wat is het potentieel voor een nieuwe fietsverbinding? Op welke plekken kan de kwaliteit van fietsroutes verbeterd worden?… Hiermee zien we niet alleen hoe het fietsnetwerk nu wordt gebruikt, maar kunnen we ook inschatten waar het meeste potentieel ligt.

🔍 Slimme data voor een betere fietservaring
TraVis is gebouwd met maximaal gebruik van open data. De huidige verplaatsingsrelaties komen uit de resultaten van het Regionaal Verkeersmodel van de vervoerregio Gent, aangeboden door de Vlaamse Overheid. Om de fietsinfrastructuur in kaart te brengen, wordt het opensource OpenStreetMap-netwerk (OSM) gebruikt. Het voordeel van OSM is het brede scala aan attributen en de fijnmazigheid van het netwerk, inclusief de trage wegen, dat nodig is om een goed fietsnetwerk te bouwen. Omdat OSM soms fouten bevat, pasten we slimme filters en verbeteringen toe om een betrouwbaar fietsnetwerk te creëren.

🚴‍♂️ Fietsers modelleren in de heuvelachtige Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen staan bekend om hun heuvels. Daarom is niet enkel de afstand bepalend in de routekeuze, maar ook andere factoren zoals de helling. We ontwikkelden een geavanceerd routeringsalgoritme dat niet alleen kijkt naar de afstand, maar ook naar de ‘belevenisfactor’ van een route. Vier elementen spelen daarbij een rol:

  • helling, die zowel bergop als een zeer steile bergaf afstraft,
  • ondergrond, zodat een kasseiweg minder vlot fietst dan een asfaltweg,
  • wegtype, waarbij afgescheiden fietspaden aantrekkelijker zijn dan moordstrookjes,
  • omgeving, die de subjectieve bonus van fietssnelwegen en fietsroutes capteert.

📍 Ontdek het zelf op de interactieve kaart

Het resultaat is een interactieve online kaart via het OmniTrans Next Analytics platform. Hier zie je hoeveel fietsers er per uur en per richting rijden, én welke wegsegmenten de beste fietservaring bieden.

We dromen verder met een toekomstig wensscenario waarbij alle fietssnelwegen in de Vlaamse Ardennen zijn vervolledigd. Ook deze resultaten zijn online te raadplegen, handig om het extra potentieel te ontdekken.